Dwa sparingi jednego dnia
2018-02-24"Walczymy o więcej" ? prezentacja drużyny Rakowa
2018-02-24Już na początku marca w lokalnych sklepach będzie dostępne nowe piwo „Racovia”. Złocisty trunek będzie produkowany przez browar Wąsosz. Poniżej kilka słów na temat piwa oraz jego produkcji.
Browar w Wąsoszu powstał w roku 1994 jako jedna z pierwszych współczesnych małych warzelni w Polsce. Po kilku latach przerwy w produkcji został wskrzeszony w czerwcu 2014 roku. Dzięki pracy wielu osób, w tym sporej części starej załogi, wrócił do pełni mocy produkcyjnych oraz podjęto kilka inwestycji produkcyjnych.
„Obecnie tworzymy dla Was kilkanaście różnych piw oraz okazjonalnie gościmy browary kontraktowe szukające wolnych mocy produkcyjnych”
Klika słów o produkcji piwa:
Warzelnia: Wybicie 35 hl, warzelnia pięcionaczyniowa z możliwością częściowego zrównoleglenia warek.
Fermentacja i leżakownie: 6 tanków fermentacyjnych o pojemności roboczej 70 hl. 15 tanków leżakowych o pojemności 70 hl i dwa tanki o pojemności 40 hl.
Filtracja: Nieczynna – od momentu przejęcia browaru.
„Wolimy dłuższe leżakowanie od kastrowania piwa za pomocą ziemi okrzemkowej :-)”
Rozlew: Instalacja do rozlewu butelki z pasteryzatorem zanurzeniowym o wydajności ok. 3000 butelek/h.